Sou a: Inici / Descobreix! / Espais naturals / La Banqueta

La Banqueta

La Banqueta

És un dels espais més atractius de Juneda, i visita obligada per aquells que volen conèixer el municipi. El recorregut el marca la 4a Séquia del Canal d’Urgell, construïda al mateix temps que el Canal d’Urgell, i les altres tres séquies principals, entre el 1853 i el 1865.

El tram de la banqueta de Juneda, es pot realitzar en dues direccions, una en direcció a les Borges Blanques, i l’altra cap a Margalef.

Acompanyen paral•lels a la séquia, una gran diversitat d’arbrat constituït per freixes i àlbers, plataners, o oms, així com petits bosquets a l’entorn de la séquia, on hi trobem ginestes, esbarcers, lúpol, arç blanc, que formen un espai natural d’especial interès on podem trobar fauna tan diversa com els insectes sabaters, la polla d'aigua, el picot verd, i la rata d'aigua, tant característics de la Plana de Lleida.

Aquesta infraestructura, ens ha deixat un important patrimoni vinculat a ell, cases, aqüeductes, túnels, ponts, salts d'aigua, molts d’ells amb un regust neoclàssic, que connecten a la perfecció amb l’entorn arbrat, generant un veritable paisatge de postal. No us podeu perdre ni els Salts de la 1a i la 2a Màquina, o els Nou Salts, sobretot en la temporada del rec, en què la 4a Séquia va plena i és un veritable espectacle.

La Banqueta arbrada, després dels Nous Salts, continua fins al terme de les Borges Blanques, on neix la 4a Séquia al Canal d’Urgell.

 

PUNTS D’INTERÈS

Durant el recorregut, trobareu plafons informatius sobre els elements d’interès del recorregut

1A Màquina

Al 1902 fou construïda la petita central hidroelèctrica, coneguda amb el nom de 1a Màquina. Aprofitava el desnivell o salt per a la generació d’energia, L’electricitat produïda, va servir per portar la llum al nucli de Juneda, essent doncs, un patrimoni d’especial record per als junedencs.

2A Màquina

L’any 1911, s’hi va construir una petita central hidroelèctrica aprofitant el desnivell del salt. De característics similars a la 1a Màquina, podia produir 81, cavalls, aprofitant el gran desnivell que hi havia, de 5.91 m. No us podeu perdre el salt de l’aigua en plena època del rec.

Arbreda del Salt Desfet

Aquest espai és un indret recuperat per a la Vila de Juneda, a partir del cobriment d’aquest tram del canal. S’hi ha instal·lat equipaments per fer exercici, i una bonica arbreda.

Els 9 salts

Els 9 salts cobreixen un desnivell de 23 metres en poc més de 300 metres i constitueix un dels indrets més bonics d'aquest itinerari, sobretot en l’epoca del rec, quan l’aigua baixa amb força aquests nou salts.

Pont Negre

És un dels nombrosos ponts que es construïren amb la realització del canal. Malauradament dels ponts originals, només en resten tretze a la Quarta Sèquia. Construïts amb pedra, destaquen pels carreus ben treballats en l’arc rebaixat de l’ull, i amb una llum d’uns 3 metres.

Arbreda del Bas

Monumental Arbreda formada per més de 800 plàtans disposats en dues rengleres paral·leles. Foren plantats entre 1953 i el 1955. Algunes d’aquests arbres, arriben a una alçada de quasi quaranta metres.

Pantà del Bas

Durant el recorregut de la Quarta Sèquia trobem diferent pantans que reben l’aigua del canal, i que serveixen per garantir el reg. Alberguen diferent fauna d’aus, mamífers i rèptils, així com vegetació típica com canyissars.

Podeu trobar més informació a www.labanquetadejuneda.cat

  • Accions del document

    • Facebook
    • Twitter
    • Whatsapp