Sou a: Inici / Descobreix! / Rutes / Ruta de la Banqueta

Ruta de la Banqueta

El Parc de la Banqueta

És un dels espais més atractius de Juneda, i visita obligada per aquells que volen conèixer el municipi. El recorregut el marca la 4a Séquia del Canal d’Urgell, construïda al mateix temps que el Canal d’Urgell, i les altres tres séquies principals, entre el 1853 i el 1865.

El tram de la banqueta de Juneda, es pot realitzar en dues direccions, una en direcció a les Borges Blanques, i l’altra cap a Margalef. 

Acompanyen paral•lels a la séquia, una gran diversitat d’arbrat constituït per freixes i àlbers, plataners, o oms, així com petits bosquets a l’entorn de la séquia, on hi trobem ginestes, esbarcers, lúpol, arç blanc, que formen un espai natural d’especial interès on  podem trobar fauna tan diversa com els insectes sabaters, la polla d'aigua, el picot verd, i la rata d'aigua, tant característics de la Plana de Lleida.

Aquesta infraestructura, ens ha deixat un important patrimoni vinculat a ell, cases, aqüeductes, túnels, ponts, salts d'aigua, molts d’ells amb un regust neoclàssic, que connecten a la perfecció amb l’entorn arbrat, generant un veritable paisatge de postal. No us podeu perdre ni els Salts de la 1a i la 2a Màquina, o els Nou Salts, sobretot en la temporada del rec, en què la 4a Séquia va plena i és un veritable espectacle,

La Banqueta arbrada, després dels Nous Salts, continua fins al terme de les Borges Blanques, on neix la 4a Séquia al Canal d’Urgell.

Per a completar el recorregut entorn de la Banqueta, a l’alçada dels Nous Salts, comença un recorregut que ens portarà de tornada a Juneda, i ens permetrà conèixer altres elements vinculats amb l’aigua i de cabdal importància en la història de Juneda: el Molí de la Bardissa, els antics rentadors públics, i el Molí de Baix

Punt de Sortida Pont de la Banqueta
Punt d'Arribada Juneda
Distància

9 km ( est)

8 Km ( oest)

Dificultat Baixa

Punts d'interès

Durant el recorregut, trobareu plafons informatius sobre els elements d’interès del recorregut

1A Màquina

Al 1902 fou construïda la petita central hidroelèctrica, coneguda amb el nom de 1a Màquina. Aprofitava el desnivell o salt per a la generació d’energia, L’electricitat produïda, va servir per portar la llum al nucli de Juneda, essent doncs, un patrimoni d’especial record per als junedencs.

2A Màquina

L’any 1911, s’hi va construir una petita central hidroelèctrica aprofitant el desnivell del salt. De característics similars a la 1a Màquina, podia produir 81, cavalls, aprofitant el gran desnivell que hi havia, de 5.91 m. No us podeu perdre el salt de l’aigua en plena època del rec.

Arbreda del Salt Desfet

Aquest espai és un indret recuperat per a la Vila de Juneda, a partir del cobriment d’aquest tram del canal. S’hi ha instal·lat equipaments per fer exercici, i una bonica arbreda.

Els Nou Salts

Els Nou salts cobreixen un desnivell de 23 metres en poc més de 300 metres i constitueix un dels indrets més bonics d'aquest itinerari, sobretot en l’epoca del rec, quan l’aigua baixa amb força aquests nou salts.

Pont Negre

És un dels nombrosos ponts que es construïren amb la realització del canal. Malauradament dels ponts originals, només en resten tretze a la Quarta Sèquia. Construïts amb pedra, destaquen pels carreus ben treballats en l’arc rebaixat de l’ull, i amb una llum d’uns 3 metres.

Arbreda del Bas

Monumental Arbreda formada per més de 800 plàtans disposats en dues rengleres paral·leles. Foren plantats entre 1953 i el 1955. Algunes d’aquests arbres, arriben a una alçada de quasi quaranta metres.

Pantà del Bas

Durant el recorregut de la Quarta Sèquia trobem diferent pantans que reben l’aigua del canal, i que serveixen per garantir el reg. Alberguen diferent fauna d’aus, mamífers i rèptils, així com vegetació típica com canyissars.

Molí de la Bardissa

Molí documentat ja al segle XV. Ha estat restaurat en els darrers decennis, i encara conserva elements propis del molí. Encara podem trobar-hi pròxim al molí, la peixera i la séquia que portava l’aigua a la bassa del molí, per fer-lo funcionar.

Rentadors

Antics rentadors de la vila de Juneda. Estaven compartimentats en quatre espais: una per a la roba blanca, un altre per a llana, un altre per esbandir, i un darrer per a rentar la roba dels malalts.

Molí de Baix

És un dels elements amb més interès patrimonial del municipi, el qual porta bastants anys en procés de restauració per tal recuperar l’esplendor arquitectònic del passat.

Representa un testimoni important del passat preindustrial de la vila, ja que el trobem documentat durant segles.

Descarrega la ruta

  • Accions del document

    • Facebook
    • Twitter
    • Whatsapp