Sou a: Inici / Juneda + més Cultura / Museus

Museus

ARQUEOLÒGIC I ETNOLÒGIC 

Ubicat en un antic molí d’oli, seu històrica de la Cooperativa del Camp de Juneda, l’edifici data del segle XIX, així com bona part de la maquinària agrícola que es conserva al seu interior. Originàriament a l’edifici s’hi molturava oli, farina i vinya però amb la refundació de la Cooperativa el 1972 es traslladà  progressivament la maquinària a les noves instal•lacions. Als anys setanta s’hi deixà de fabricar farina i vi i als vuitanta s’abandonà definitivament el molí d’oli. A la primera dècada del segle XXI l’Ajuntament de Juneda comprà l’edifici i es rehabilità com a museu municipal adossant-hi els dos edificis amb els quals forma el complex cultural. El conjunt inclou el Museu Etnològic i Arqueològic, inaugurat originàriament el 1975 en una casa cedida pel metge Josep Cornudella Capdevila, que conté diversos estris de la vida quotidiana, artesania, i eines de la pagesia i la ramaderia del passat junedenc.

Es conserven 10 piques de decantació, 5 pedres de molta de granit, tres de troncocòniques i dues de circulars, 3 plataformes per girar els carros, 5 cubs, 3 premses hidràuliques (in situ només n’hi ha una) i una bàscula.

El museu també inclou l’exposició permanent Color de terra on es mostra una part dels resultats de les excavacions arqueològiques de l’aldea de Minferri, a la vall de la Femosa. El títol de l’exposició es refereix a les traces multicolors que deixaren en el terra els habitants estudiats en el jaciment i s’estructura en set àmbits temàtics: l’organització interna de l’aldea, l’arquitectura de les cases, les activitats domèstiques i de producció, els aspectes socials i el món funerari. Minferri, punt de referència obligat per a conèixer el període comprès entre el 4000 i el 3650 ANE a la plana occidental catalana, ha permès tenir testimoni per primer cop a la regió d’una casa de planta rectangular en l’edat del bronze així com sobre d’altres aspectes de la vida quotidiana que van des de la cuina, el vestir, l’oci, les eines, o els sumptuosos enterraments per a personatges venerables.

 

 

(cliqueu a la foto per a més informació)

Accions del document

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp