Sou a: Inici / Noticies / DIA DE LA DONA - MANIFEST

DIA DE LA DONA - MANIFEST

Avui, dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, les dones de tot el món unim les nostres veus per tal de fer-nos visibles i reivindicar la situació de desigualtat de la qual som víctimes, tal com portem fent des de fa anys, segles, mil·lennis. Tot i això, la nostra situació continua sent la mateixa: l'estructura patriarcal segueix oprimint-nos.

El present manifest pretén, en primer lloc, denunciar els nombrosos assassinats de dones per part de les seves parelles o exparelles, concretament 5 des de principi d'any al conjunt dels Països Catalans, atès que són la punta de l'iceberg del conjunt de violències masclistes.

En segon lloc, en el context de crisi econòmica actual, denunciem que la pobresa té nom de dona. Hem estat testimonis de la precarització de les condicions laborals que, sobretot, s'ha vist magnificada en el cas de les dones i que aquestes s'han vist obligades a assumir moltes de les feines que han estat afectades per les retallades, especialment les tasques de cures, empitjorant, així, les seves condicions de vida. A més, la bretxa salarial i el sostre de vidre encara segueixen posant pals a les rodes perquè les dones puguin ocupar càrrecs de major responsabilitat.

També volem condemnar el paper que duen a terme els mitjans de comunicació. En aquest cas, cada dia som testimonis de com ajuden a perpetuar certs estereotips masclistes, ja sigui imposant un cànon de bellesa en les fotografies que publiquen, com en el tractament de les notícies que difonen.

Davant d'aquest fet, afirmem que la violència masclista és present a la nostra vida quotidiana, incloent-hi l'àmbit laboral i l'universitari. Les seves expressions van des de situacions que tenim acceptades com a naturals o quotidianes, fins a agressions físiques, psicològiques o sexuals i el tràfic de dones i menors. Aquestes estratègies són, en efecte, mostra de l'exercici de poder de domini masculí que atempta contra l'autonomia femenina.

Així mateix, fem memòria de totes les dones que han lluitat incansablement per reconquerir aquells espais dedicats exclusivament als homes; per aconseguir que els nostres drets fossin reconeguts. Gràcies a elles, que van posar les bases per construir una societat més justa, avui podem continuar lluitant per la igualtat real i efectiva entre homes i dones.

Els governs locals hem d'esforçar-nos, ara més que mai, en incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques i en aplicar tots els projectes de recuperació i protecció socials al nostre abast durant els anys vinents, a fi que en faci efectiva una veritable corresponsabilitat paritària que reforci de manera definitiva el fonament i l'efectivitat de tots els nostres drets.

Amb aquest manifest, doncs, recordem que tots els dies de l'any, ja en siguin 365 o 366, són dies per continuar treballant per l'anhelada igualtat. Sabem que no serà una tasca fàcil: el patriarcat té les seves arrels a la història de les nostres societats. Tanmateix, la importància d'aquesta jornada recau en la reivindicació, en el fet d'ocupar un espai, aixecar la mà i dir: continuem el nostre camí! 

Accions del document

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp