Sou a: Inici / Noticies / Exposició ‘Els primers Trets de Francesc Boix’, al Complex Cultural de Juneda, dins del Dia Internacional dels Museus

Exposició ‘Els primers Trets de Francesc Boix’, al Complex Cultural de Juneda, dins del Dia Internacional dels Museus

Aquest divendres 19 de maig, a les 8 del vespre, s’ha inaugurat al Complex Cultural de Juneda l’exposició de fotografies de Francesc Boix sobre la Guerra Civil Espanyola.

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus que enguany està dedicat al tema ‘Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus’, es mostraran un total de 24 fotografies fetes pel fotògraf Francesc Boix al llarg de 1938, primer al front d’Aragó i després al front del riu Segre, a la zona compresa al voltant de les poblacions de Vilanova de la Barca, Linyola, Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la Serra de San Mamet. L’exposició completa que inclou fins a 130 fotografies es podia visitar fins fa poc a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el fons fotogràfic de Francesc Boix es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 

L’exposició estarà al Complex Cultural fins al dia 28 de maig.

 

Francesc Boix (Barcelona 1920 – París 1951) s’exilià a França on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la Guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.

El seu compromís polític amb les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya el va dur amb 17 anys al front d’Aragó i del Segre com a fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República. Allà va retratar, bàsicament, la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front. 

Accions del document

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp