Sou a: Inici / Noticies / La Cúpula Gustum arriba a Juneda

La Cúpula Gustum arriba a Juneda

Més de 150 alumnes de l’Escola Manuel Ortiz i Castelló de Juneda s’endinsen al món de la producció agroalimentària amb la Cúpula Gustum
Foto: Associació Leader de Ponent

Foto: Associació Leader de Ponent

Nota de premsa d' Associació Leader de Ponent

 

  • La Cúpula Gustum, projecte ideat especialment per a alumnes de cicle mitjà i superior de Primària, ofereix una experiència immersiva en format 360º que té l’objectiu de donar a conèixer com, qui i on es produeixen els aliments que tenim diàriament a taula 

 

  • La instal·lació semiesfèrica, de 4,5 metres d’alçada, 6 metres de diàmetre i capacitat per a 30 persones, viatja per les escoles de tota Catalunya i aquest divendres 9 de novembre va fer parada a Juneda, a la comarca de Les Garrigues.
  • La proposta suposa una innovació en la metodologia pedagògica i pretén estimular els alumnes a través de la vivència personal. Va acompanyada d’uns jocs educatius per totes aquelles escoles que ho sol·licitin prèviament.

 

El passat divendres 9 de novembre, la Cúpula Gustum es va instal·lar al Pavelló Poliesportiu de Juneda, a les Garrigues. Alumnes de l’Escola Manuel Ortiz, de Juneda van visitar la Cúpula i van rebre les explicacions del monitor especialitzat que dinamitza aquest recurs.

L’activitat va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues i alcalde de la mateixa població, Antoni Villas.

Des del setembre d’aquest 2018 fins a data d’avui, més de 3.000 persones de tot Catalunya han pogut visitar la Cúpula, que s’ha traslladat a 16 escoles i 3 fires de tot el territori català.

Pel que fa a les dades del 2017, la Cúpula es va instal·lar a 62 escoles i en 6 fires del país. Un total de 8.200 persones van descobrir aquesta instal·lació semiesfèrica des del novembre del 2017 i fins al juny del 2018.

 

Gustum: promoció del producte local artesà i de qualitat

La Cúpula és una proposta educativa impulsada per Gustum, projecte coordinat per l’Associació Leader de Ponent i que té com a objectiu promoure el desenvolupament econòmic del territori a partir de la promoció del producte local artesà i de qualitat en sinergia amb altres sectors econòmics com la restauració, el turisme i el petit comerç. Un dels eixos d’actuació de Gustum, i en el qual s’emmarca la Cúpula, és incidir en les escoles per fer pedagogia del valor de la producció agropecuària en l’àmbit rural.

Es tracta doncs, d’una proposta pedagògica innovadora que vol donar a conèixer com, qui i on es produeixen els aliments que tenim diàriament a taula. El projecte rep el nom de la Cúpula per la seva impactant instal·lació central, un espai inflable i semiesfèric de 4,5 metres d’alçada, 6 metres de diàmetre i capacitat per a 30 persones. L’interior de la Cúpula és una experiència totalment immersiva, els alumnes es submergeixen en el món dels aliments a través de continguts audiovisuals que els encerclen creant una sensació de 360º.

Per aprofundir en la temàtica, i com a NOVETAT d'aquesta tardor s’ofereixen un seguit d’activitats i jocs, en els quals els infants treballen en grup, interpreten taules i mapes, analitzen i reflexionen sobre diverses problemàtiques, interactuen de forma oral en llengua catalana i anglesa, etc. Les activitats estan dissenyades perquè els mestres les puguin dinamitzar fàcilment a partir d’una explicació i d’uns materials que les acompanyen. Els jocs es poden muntar simultàniament quan s’instal·la la Cúpula, ja sigui al pati, en una plaça o a les aules, i tenen una durada de mitja hora lectiva cadascun aproximadament. Els jocs es poden consultar al web de Gustum.

 

Sobre l’Associació Leader de Ponent

 

L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada con a Grup d’Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). Una de les línies d’actuació de l’Associació és l’execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).

Accions del document

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp