Search
Close this search box.

Espai de Memòria Mauthausen

Cinc junedencs van morir als camp d’extermini nazi de Mauthausen: Jaume Reig Barrufet (1918-1941), Antoni Reig Barrufet (1905-1941), Antoni Barrufet Barrufet (1906-1941), Francesc Arqués Argilés (1900-1941) i Antoni Ferrer Juanós(1916-1941).

Tots cincs eren republicans que van exiliar-se a la fi de la Guerra Civil i que van patir una dissort doble: en primer lloc, els camps de concentració francesos a la Catalunya Nord i, posteriorment, els camps nazis.  Com molts d’altres, després de la Guerra Civil va pesar l’oblit sobre ells i la seva mort.

Conjuntament amb el Memorial Democràtic, s’han col·locat llambordes stolpersteine als domicilis on van viure els deportats (vegeu plànol). Les llambordes “stolpersteine”  («pedres per ensopegar») són petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme, que es col·loquen on van néixer i que són presents arreu d’Europa.

A més a més, al solar de la casa on van néixer els germans Jaume i Antoni Reig, cedit pels seus familiars, s’ha construït un espai de memòria. Al costat de les seves llambordes, hi ha una escultura que recorda els deportats junedencs.

Ubicació Espai de memòria: Carrer Església amb Carrer Sant Salvador.

Search
Close this search box.