Search
Close this search box.

Quines festes no et pots perdre?

A la tradició festiva de Juneda, hi ha dues dates assenyalades que no et pots perdre: el Concurs de Cassoles de Tros, el primer cap de setmana de juny, i la Festa Major, el darrer cap de setmana d’agost. Però no són les úniques.

L’any 1979 un grup de joves junedencs de la revista local “Fonoll”, encapçalats per Joan Josep Solé Mateus i Ramon Triquell Salla, van constituir, amb molt entusiasme, una comissió per tal d’organitzar una festa popular que pogués reunir a tots els junedencs i junedenques al voltant de la tradició perduda dels seus avantpassats, de cuinar una cassola de tros, quan aquests treballaven al camp de sol a sol i s’aplegaven amb els veïns de les finques properes per tal d’alimentar-se.

Un dels trets bàsics d’aquesta comissió era el de reconstruir l’antic procés d’elaboració de la cassola de tros, però no solament en l’aspecte culinari, sinó també en el social, convertint la diada en una gran festa de germanor, on d’una manera o una altra, hi pugués participar tot el poble de Juneda. Així, a part d’establir una reglamentació bàsica (ús de cassoles de fang, foc de llenya, i exclusió de l’arròs) es constituí que l’elaboració de cada cassola es faria col·lectivament per colles, a les quals els hi serien assignades a cadascuna d’elles una parcel·la a la Plaça Catalunya de la vila, per tal de poder cuinar-la.

La data escollida per a la realització del primer concurs de la Cassola de Tros de Juneda va ser el diumenge de Pentecosta o Pasqua granada, d’aquell any. D’aquesta manera el dia 3 de juny de 1979 es va celebrar el primer concurs de cassoles de tros de Juneda.

La iniciativa de la comissió obtingué una resposta molt entusiasta i positiva per part de tots els junedencs, i en aquella primera edició ja hi van participar 36 colles cassolaires, que totalitzaven uns 200 participants aproximadament. Es calcula que la participació popular fou d’unes 2000 persones, i un cop fetes les cassoles i aquestes foren degustades, a la vesprada es coronà la diada a la Pista Parc Alegria de la vila, on foren entregats els trofeus a les millors cassoles de tros cuinades durant la jornada.

Aquest èxit de participació ciutadana dugué a la comissió a plantejar-se la possibilitat de convertir la festa en anual, i així a l’edició següent de l’any 1980, la inscripció augmentà verticalment fins a les 84 colles participants, superant amb escreix la participació popular de la primera edició.

Les edicions s’anaren succeint sense fallar cap any, i amb participació sempre creixent (l’any 1985 van participar-hi 173 colles cassolaires i la participació popular fou de 15.000 persones), i la comissió s’esforçà per introduir cada any diversos actes culturals i millores per a la festa, que paral·lelament s’anava convertint també en un dia d’atracció turística i de trobada per als residents a Juneda, i per aquells junedencs que per alguna raó o una altra no residien al poble, i que per aquesta jornada hi tornaven per tal de celebrar la festa de les cassoles de tros, complementant en aquest sentit la Festa Major de Juneda.

Bona part d’aquest augment de participació i èxit es veié recompensat quan una institució com la Generalitat de Catalunya atorgà un premi a la festa en el transcurs de la setena edició del concurs, així com l’aparició i seguiment mediàtic de la festa en diversos mitjans informatius, com els diaris de la província de Lleida “Segre” i “La Mañana”, la publicació quinzenal “Som Garrigues” i la revista local “Fonoll”.

Una altra de les millores que s’han anat introduint al llarg dels anys és la qualitat dels membres del jurat, la majoria d’aquests experts gastronòmics i/o vinculats d’alguna manera o d’una altra en el món culinari català.

Avui en dia, després de més de 30 anys d’existència i amb el canvi d’ubicació de la Plaça Catalunya al Parc de La Banqueta, la festa de les “Cassoles de Tros” de Juneda continua celebrant-se amb èxit de participació ciutadana, i és i ben vigent dins el calendari de la vila de Juneda.

L’any 2014 es va incorporar com a novetat a la festa, la Cursa de les Cassoles, organitzada pel Consell Esportiu de les Garrigues i que es celebra la tarda del dia abans, amb dos recorreguts, un de 10 km i un de 5 km, que discorren per la banqueta de la Quarta Séquia del Canal d’Urgell al seu pas per Juneda, pels paratges de la Primera i Segona Màquines i pel costat dels 9 Salts.

http://cursacassoles.blogspot.com.es/

Search
Close this search box.