Sou a: Inici / Noticies / Es presenta la restauració del llibre de vàlues de Juneda

Es presenta la restauració del llibre de vàlues de Juneda

Aquest passat dia 16 de novembre es va presentar a la biblioteca Joan Duch de Juneda la restauració del llibre de vàlues de Juneda, a càrrec de l’historiador Isidre Pinyol i el restaurador Jesús Sauret .
Moment de la presentació de la restauració

Moment de la presentació de la restauració

El llibre de vàlues és un quadern en el qual alguns municipis, a partir del segle XIV, van anotar amb detall l’inventari dels béns i les propietats mobles i immobles de tots els veïns d’una vila o ciutat amb una finalitat estrictament fiscal (definició del Diccionari d’història de Catalunya d’Edicions 62).

 

El restaurador Jesús Sauret explica en el seu informe que s’havien perdut les cobertes del llibre de vàlues, i que a més, tenia el llom totalment corbat cap a la part interior. Les cobertes havien estat subjectades per dobles nervis de corda que es trobaven en un estat dolent de conservació i que tenint en compte altres llibres del mateix estil, donen una idea de que les cobertes originals, probablement eren de fusta folrada de pell. El cosit es trobava molt feble i els fils estaven en estat de putrefacció. El paper, amb filigrana de gran qualitat, presentava humitats en forma de taques en forma d’aureòla i altres taques ocasionades pel greix dels dits. La major part dels laterals de cada pàgina es trobaven plens de petits estrips i pèrdues de suport. Les primeres i últimes pàgines del bloc del llibre es trobaven pulverulentes, estripades, amb importants pèrdues de matèria, molt debilitades i en estat de descomposició.

 

Llibre de Vàlues_abans restauració

 

(Llibre de vàlues abans de la restauració)

Foto: Jesús Sauret

 

El procés de restauració es va iniciar amb la numeració de les pàgines i el desmuntatge del llibre. Es va procedir a la desinfecció de la peça i posteriorment es va realitzar una neteja mecànica en sec i una neteja humida amb tres banys. Es va continuar amb la desacidificació i tot seguit es va procedir a la reintegració amb polpa de lli i cànem. Per finalitzar, el restaurador va realitzar el secatge i la premsa manual.

Accions del document

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp