Sou a: Inici / Noticies / GUANYADORS DELS PREMIS DE POESIA JOAN DUCH I CARLES HAC MOR

GUANYADORS DELS PREMIS DE POESIA JOAN DUCH I CARLES HAC MOR

El proper dissabte 27 de març tindrà lloc al Teatre Foment de Juneda l’acte de lliurament dels Premis de Poesia Joan Duch i Carles Hac Mor2021 en el marc de la celebració de la Nit Poètica 2021.

Els guanyadors d’aquest edició han estat:

-          22è Premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors: Laura G. Ortensi amb l’obra Matar la mare. Aquest premi consisteix en l’edició de l’obra a càrrec de l’editorial Fonoll, i un premi en metàl·lic de 1.500 euros.

El jurat del Premi Joan Duch  l’obra Matar la mare com un conjunt de poemes plens de contundència, com un gran cop de puny. En sobresurt la tensió lingüística, d’un nivell altíssim, i la proximitat a l’oralitat. Es tracta d’un text que juga amb les paraules, amb el so de les paraules i amb una semàntica heretada i una nova semàntica, assalvatjada i rebel. Destil·la frescor i poua en mites antics i mites contemporanis, amb altes dosis d’ironia i mala bava.

 

 -          5è Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva: Eduard Escoffet amb l’obra Plançó. Aquest premi consisteix en l’edició de l’obra a càrrec de l’editorial Fonoll, i un premi en metàl·lic de 300 euros.

Es tracta d’una esplèndida obra poètica i visual que s’inscriu en la via d’experimentació literària, textual i gràfica. S’hi proposa una sintaxi espacial de caràcter visual i sonor propera a la poesia concreta, de la qual Eduard Escoffet és un dels principals experts a Catalunya. S’hi treballen de manera subversiva tots els aspectes del signe gràfic, inclòs el blanc entre mots, lletres i signes; és a dir, s’aprofundeix en els aspectes visuals del text, tant a nivell semàntic com conceptual.

Són justament aquesta mena d’obres que neixen de la confluència entre la pràctica literària i l’artística, les que aquest premi Carles Hac Mor vol potenciar, ja que no hi ha espais literaris que emparin aquesta conjunció.

 

En aquesta edició s’han presentat al Premi Joan Duch 20 obres inèdites d’autors i autores procedents de tots els Països Catalans. Al Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva, s’hi ha presentat un total de 38 poemaris provinents d’arreu del territori català.

Cal fer esment i valorar de forma molt positiva que el premi Joan Duch és ja un premi referent dins el panorama literari adreçat a joves poetes i; per altra banda en aquesta edició es fa evident que el premi Carles Hac Mor està consolidant un espai per a l’experimentació inexistent en la resta de premis literaris catalans —i excessivament reduït en el conjunt del sistema literari català.

 

La Nit Poètica dels Premis de Poesia Joan Duch i Carles Hac Mor es celebrarà el proper dissabte 27 de març a les 20h al Teatre Foment de Juneda i més enllà del lliurament dels premis es realitzarà l’actuació de l’espectacle He besat la terra humida a càrrec de la Companyia Cassigalls i on es retrà un petit homenatge al poeta Jordi Pàmias, durant molts anys jurat del Premi Joan Duch i reconegut amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya 2018.

Podeu fer la reserva d’entrades a https://teatrefoment.cat

Accions del document

  • Facebook
  • Twitter
  • Whatsapp